ACER1006 - Conditioning and Storage of Maple Syrup
ACER1006 - Conditioning and Storage of Maple Syrup
Secteur halieutique et ressources naturelles
Description
This course enables students to understand the pressure filtration process of maple syrup and acquire the knowledge needed for its storage and preservation. Students will also learn the cleaning and rinsing procedures for maple syrup conditioning and storage equipment.
Objectives
-
Understand the calibration process of maple syrup
- Describe the use of a calibration basin
- Explain the purpose of a hydrometer, hydrotherm, or Brix reader
-
Understand the pressure filtration process of maple syrup
- Describe the composition of maple syrup before and after filtration
- Identify the types and assembly of pressure filters (syrup presses)
- Explain the operation of a pressure filter (syrup press)
- Detail the cleaning and maintenance process for a pressure filter
-
Understand the principles for proper storage of maple syrup
- Identify the types of containers used for maple syrup storage
- Explain the care required for containers before filling (e.g., cleaning)
- Detail techniques for filling storage containers
-
Develop a production log to record key information for each production batch
- Explain the importance of maintaining a production log
- Create a production log template with relevant information
Content Overview
- Calibration of Maple Syrup: Calibration basin, Brix reader, hydrometer, etc.
- Maple Syrup Composition: Carbohydrates, water, minerals, etc.
- Types of Syrup Presses: 7 to 20 inches, pneumatic or electric diaphragm pumps, gear pumps, etc.
- Assembly and Operation of a Syrup Press
- Filtration: Filtering powder, press paper, filter felt, etc.
- Cleaning and Sugar Removal from the Press
- Storage Containers and Accessories: Stainless steel barrels, plastic barrels, barrel transfer tools, carts, and levers, etc.
- Production Log: Sampling, production batch, date, color, Brix, etc.
INFORMATION:
Related Training

Introduction à l'analyse de sol - prélèvement d'échantillon
Ce cours permettra à l'étudiant d'apprendre les méthodes de prélèvement des échantillons de sol et d'autres variétés d'échantillons utiles en production végétale. Les étudiants apprendront à interpréter les résultats de ces analyses afin d'optimiser l'utilisation des nutriments.More...

Sécurité de base des petits bâtiments autres que les embarcations de plaisance (FUM A3)
Ce cours permettra à l'étudiant d'acquérir une formation de base en sécurité nautique destinée aux membres d'équipage des embarcations autres que de plaisance, d'une jauge brute d'au plus 150 tonneaux et naviguant à 25 milles nautiques ou moins de la rive.More...

Introduction à l'analyse de sol - prélèvement d'échantillon
Ce cours permettra à l'étudiant d'apprendre les méthodes de prélèvement des échantillons de sol et d'autres variétés d'échantillons utiles en production végétale. Les étudiants apprendront à interpréter les résultats de ces analyses afin d'optimiser l'utilisation des nutriments.More...
Succès en affaires – pêche, foresterie ou agriculture
Ce programme vise à permettre à l'étudiant d'acquérir des connaissances de base en affaires afin d’améliorer sa productivité et d'optimiser son utilisation des infrastructures existantes, rendant ainsi la microentreprise sous sa direction plus stable et plus compétitive à l’échelle provinciale, nationale et internationale.More...