ACER1006 - Conditioning and Storage of Maple Syrup

Secteur halieutique et ressources naturelles

Description

This course enables students to understand the pressure filtration process of maple syrup and acquire the knowledge needed for its storage and preservation. Students will also learn the cleaning and rinsing procedures for maple syrup conditioning and storage equipment.

Objectifs

  • Understand the calibration process of maple syrup
    • Describe the use of a calibration basin
    • Explain the purpose of a hydrometer, hydrotherm, or Brix reader
  • Understand the pressure filtration process of maple syrup
    • Describe the composition of maple syrup before and after filtration
    • Identify the types and assembly of pressure filters (syrup presses)
    • Explain the operation of a pressure filter (syrup press)
    • Detail the cleaning and maintenance process for a pressure filter
  • Understand the principles for proper storage of maple syrup
    • Identify the types of containers used for maple syrup storage
    • Explain the care required for containers before filling (e.g., cleaning)
    • Detail techniques for filling storage containers
  • Develop a production log to record key information for each production batch
    • Explain the importance of maintaining a production log
    • Create a production log template with relevant information

Aperçu du contenu

  • Calibration of Maple Syrup: Calibration basin, Brix reader, hydrometer, etc.
  • Maple Syrup Composition: Carbohydrates, water, minerals, etc.
  • Types of Syrup Presses: 7 to 20 inches, pneumatic or electric diaphragm pumps, gear pumps, etc.
  • Assembly and Operation of a Syrup Press
  • Filtration: Filtering powder, press paper, filter felt, etc.
  • Cleaning and Sugar Removal from the Press
  • Storage Containers and Accessories: Stainless steel barrels, plastic barrels, barrel transfer tools, carts, and levers, etc.
  • Production Log: Sampling, production batch, date, color, Brix, etc.
  • Offered online on a continuous basis
  • 45 hours
  • 360,00 CAD
  • En ligne
Inscrivez-vous !

Formations reliées

Introduction à l'analyse de sol - prélèvement d'échantillon

Ce cours permettra à l'étudiant d'apprendre les méthodes de prélèvement des échantillons de sol et d'autres variétés d'échantillons utiles en production végétale. Les étudiants apprendront à interpréter les résultats de ces analyses afin d'optimiser l'utilisation des nutriments. En savoir plus...

Principes opérationnels de base de l'eau de consommation

Ce cours permettra à l’étudiant d'acquérir les notions de base reliées au pompage et à l’hydraulique nécessaires pour l’exécution des tâches d’un opérateur en distribution ou en collecte et traitement des eaux. En savoir plus...

Introduction à la botanique

Ce cours permettra à l’étudiant d’acquérir la terminologie de base et les concepts reliés à la production de végétaux et d’acquérir également une meilleure compréhension des principes de science de base végétale nécessaires pour poursuivre une carrière dans l’industrie de la production végétale. En savoir plus...

Certificat restreint d'opérateur « compétence maritime » COR-M

Ce cours permettra à l’étudiant d’acquérir des notions relatives à la communication maritime et aux diverses procédures d’appel. À la suite du cours, l’étudiant pourra se présenter à l’examen « Certificat restreint de radiotéléphoniste maritime ». En savoir plus...