MSP_ - Maple Syrup Production
MSP_ - Maple Syrup Production
Secteur halieutique et ressources naturelles
Description
The Maple Syrup Production program is designed to perform all tasks related to carrying out work in a sugar bush, cleaning and sanitizing maple syrup production equipment, producing maple syrup and packaging it, maintaining equipment and infrastructure in good condition, navigating in the forest, and understanding the relationship between maple trees and their ecosystem.
Durée du programme
12 weeks
Objectifs
- Recognize maple syrup production terminology
- Establish connections between maple trees and their ecosystem
- Perform the profession in compliance with established standards, guidelines, procedures, and protocols, while demonstrating a professional attitude
- Carry out tasks in various areas of maple syrup production
- Use equipment appropriately and safely
- Demonstrate communication, interaction, and collaboration skills with coworkers
Conditions d'admission
Profile A
- High School Diploma (regular courses, modified courses, or a combination of both) or Adult High School DiplomaOr
- “Diplôme d’études secondaires (PCE—see notes 4 and 5)”Or
- “Certificat en compétences essentielles appliquées au programme (PCEA)”Or
- GED
- Any transcript containing adapted level or “Programme de compétences essentielles au marché du travail (PCEMT) ” courses will be subject to additional assessment.
- Applications from individuals 21 years or older who do not have a high school diploma will be subject to additional assessment.
- An individual who has completed mathematics courses prior to the new mathematics paths A, B, and C, should consult the guidance counsellor of the CCNB campus where the program is offered in order to determine eligibility toward the chosen program.
- The “Programme de compétences essentielles (PCE)” is a specific high school path which prepares the student for enrollment in one or several pre-established programs leading to one or more trades.
- The application of an individual who has obtained a high school diploma with courses from the “PCE”, and who wishes to change to another field of training, will be subject to an additional assessment.
Aperçu des matières
- Equipment Maintenance
- Maple Tree Management
- Maple Syrup Production
- Workplace Hygiene and Safety
Sanction des études
Aussitôt qu'il satisfait à toutes les conditions du programme, l'étudiant se voit décerner a micro certificate en Maple Syrup Production
Profil étudiant
-
This program might interest someone who:
-
Appreciates autonomy and taking initiative in their work
; -
Enjoys physical and manual work
; - Enjoys teamwork;
-
Is interested in processing raw materials
; -
Loves nature
;
-
Appreciates autonomy and taking initiative in their work
Structure du programme
- Introduction to Maple Syrup Production (Aperçu)
- Installation of the Vacuum Maple Water Collection System (Aperçu)
- Tapping and Untapping Maple Trees (Aperçu)
- Management of the Maple Sap Vacuum Collection System (Aperçu)
- Partial Concentration of Maple Water by Reverse Osmosis (Aperçu)
- Evaporation of Water or Maple Water Concentrate (Aperçu)
- Conditioning and Storage of Maple Syrup (Aperçu)
- Maple Syrup and Production of Derived Products (Aperçu)
- Forestry in Sugar Maple Stands (Aperçu)
- Work Safely (Aperçu)
INFORMATION:
Formations reliées

Acériculture
Le programme Acériculture vise à préparer l'étudiant à exercer toutes les tâches reliées à l'exécution des travaux dans une érablière, nettoyer et assainir l'équipement acéricole, fabriquer du sirop d'érable et de le conditionner, entretenir et maintenir l'équipement et les infrastructures en bon état, se repérer en forêt et comprendre les liens entre l'érable et son écosystème.En savoir plus...

Introduction à l'analyse de sol - prélèvement d'échantillon
Ce cours permettra à l'étudiant d'apprendre les méthodes de prélèvement des échantillons de sol et d'autres variétés d'échantillons utiles en production végétale. Les étudiants apprendront à interpréter les résultats de ces analyses afin d'optimiser l'utilisation des nutriments.En savoir plus...

Multiplication des plantes
Ce cours permettra à l’étudiant d’utiliser des méthodes de multiplication végétative sexuée et asexuée.En savoir plus...

Certificat restreint d’opérateur radio-commercial maritime (CRO-CM)
Ce cours permettra à l’étudiant d’acquérir les connaissances et les compétences fondamentales relatives au service mobile maritime ainsi qu'aux procédures de communication courante, de détresse et de sécurité du système mondial de détresse et de sécurité en mer.En savoir plus...