MSP_ - Maple Syrup Production

Secteur halieutique et ressources naturelles

Description

The Maple Syrup Production program is designed to perform all tasks related to carrying out work in a sugar bush, cleaning and sanitizing maple syrup production equipment, producing maple syrup and packaging it, maintaining equipment and infrastructure in good condition, navigating in the forest, and understanding the relationship between maple trees and their ecosystem.

Durée du programme

12 weeks

Objectifs

  • Recognize maple syrup production terminology
  • Establish connections between maple trees and their ecosystem
  • Perform the profession in compliance with established standards, guidelines, procedures, and protocols, while demonstrating a professional attitude
  • Carry out tasks in various areas of maple syrup production
  • Use equipment appropriately and safely
  • Demonstrate communication, interaction, and collaboration skills with coworkers

Conditions d'admission

Profile A
  • High School Diploma (regular courses, modified courses, or a combination of both) or Adult High School DiplomaOr
  • “Diplôme d’études secondaires (PCE—see notes 4 and 5)”Or
  • “Certificat en compétences essentielles appliquées au programme (PCEA)”Or
  • GED
Details related to admissions
  1. Any transcript containing adapted level or “Programme de compétences essentielles au marché du travail (PCEMT) ” courses will be subject to additional assessment.
  2. Applications from individuals 21 years or older who do not have a high school diploma will be subject to additional assessment.
  3. An individual who has completed mathematics courses prior to the new mathematics paths A, B, and C, should consult the guidance counsellor of the CCNB campus where the program is offered in order to determine eligibility toward the chosen program.
  4. The “Programme de compétences essentielles (PCE)” is a specific high school path which prepares the student for enrollment in one or several pre-established programs leading to one or more trades.
  5. The application of an individual who has obtained a high school diploma with courses from the “PCE”, and who wishes to change to another field of training, will be subject to an additional assessment.

Aperçu des matières

  • Equipment Maintenance
  • Maple Tree Management
  • Maple Syrup Production
  • Workplace Hygiene and Safety

Sanction des études

Aussitôt qu'il satisfait à toutes les conditions du programme, l'étudiant se voit décerner a micro certificate en Maple Syrup Production

Profil étudiant

  • This program might interest someone who:
    • Appreciates autonomy and taking initiative in their work
      ;
    • Enjoys physical and manual work
      ;
    • Enjoys teamwork;
    • Is interested in processing raw materials
      ;
    • Loves nature
      ;
  • Admission en continu. Offert en ligne (autoportant)
  • 467 heures
  • 3736,00 CAD
  • En ligne
Inscrivez-vous !
INFORMATION:

Formations reliées

Sécurité de base (FUM A1)

Ce cours permettra à l’étudiant de comprendre les risques associés au milieu marin et aux navires, ainsi que d'acquérir les compétences requises pour faire face aux situations à risques associées à ses fonctions à bord des bateaux et des navires. En savoir plus...

Multiplication des plantes

Ce cours permettra à l’étudiant d’utiliser des méthodes de multiplication végétative sexuée et asexuée. En savoir plus...

Principes opérationnels de base de l'eau de consommation

Ce cours permettra à l’étudiant d'acquérir les notions de base reliées au pompage et à l’hydraulique nécessaires pour l’exécution des tâches d’un opérateur en distribution ou en collecte et traitement des eaux. En savoir plus...

Ramendage et montage de filets

Ce cours permettra à l’étudiant de développer ses habiletés dans la construction et l’entretien des filets. En savoir plus...